DE HOOGSTE KWALITEIT ZOALS IN KUNSTGALERIES
Search
Close this search box.
Het onstaan van fotografie kunst

wat maakt fotografie kunst?

De komst van de digitale camera zorgt ervoor dat het tegenwoordig voor iedereen mogelijk om foto’s te maken. Er zit geen limiet meer op het aantal foto’s dat gemaakt kan worden en door de komst van de smartphone heeft bijna iedereen tegenwoordig op ieder moment zelfs een digitale camera op zak. De camera’s in mobiele telefoons worden steeds beter, waardoor de kwaliteit steeds dichter in de buurt komt van die van een professionele camera. Maar wanneer wordt fotografie kunst? Wat het verschil is tussen de fotografie kunst die the Art of Interior aanbiedt en de foto’s die u maakt met uw smartphone?

Welk thema spreekt u aan?

het ontstaan van fotografie kunst

Het woord fotografie komt uit het Grieks en betekent letterlijk lichtschrijven of schrijven met licht. ‘Phōs’ betekent licht en ‘graphein’ betekent schrijven. In 1826 maakte Joseph Nicéphore Niépce de eerste foto. De sluimertijd die hij nodig had voor het maken van deze foto was 8 uur. Niépce experimenteerde al sinds 1793 met het maken van foto’s. 

In 1850 werd het mogelijk om negatieven van foto’s te maken, zodat ze meerdere malen konden worden afgedrukt en in 1861 werd de eerste kleurenfoto gemaakt. Fotografie was in deze tijd nog zeldzaam en ontoegankelijk voor consumenten. In 1888 kwam de eerste analoge fotocamera met filmrol op de markt voor de consument, de Eastman’s Kodak camera. Met een fotorolletje konden 100 foto’s worden gemaakt. De foto’s konden consumenten door een bedrijf laten afdrukken. In 1930 werd het voor consumenten mogelijk hun foto’s door het gebruik van negatieven meerdere malen te laten afdrukken. 30 jaar later was het ook voor consumenten mogelijk om kleurfoto’s te laten afdrukken. Gedurende deze periode werd fotografie kunst steeds populairder.

De eerste digitale camera’s kwamen op de markt in de jaren ’80. De kwaliteit was toen nog slecht en de camera’s waren erg duur. Pas in de 21ste eeuw stapten steeds meer fotografen over naar een digitale camera. In de afgelopen 20 jaar is digitale fotografie steeds toegankelijker geworden voor consumenten. Digitale camera’s werden betaalbaarder en de smartphone werd geïntroduceerd

Wanneer is fotografie kunst?

Fotografie kunst is tegenwoordig een unieke kunstvorm met oneindig veel mogelijkheden. Iedere foto biedt een uniek perspectief op de werkelijkheid. De fotograaf brengt zijn of haar visie over door te spelen met verschillende aspecten, zoals perspectief, compositie, licht, scherpte en contrast. Toch is niet iedere foto kunst en kan er worden gediscussieerd over wanneer een foto als kunst kan worden beschouwd. Fotografie is in eerste instantie een technische handeling, waarbij de apparatuur op de juiste wijze wordt ingesteld en op de juiste knoppen wordt gedrukt, maar kan veel meer zijn dan dat. Over wanneer een foto tot de fotografie kunst behoort, kan worden gediscussieerd, zoals bij ieder kunstwerk. Fotografie kan kunst worden wanneer het niet enkel een weergave is van de realiteit, maar de fotograaf door middel van zijn eigen interpretatie een diepere dimensie van deze realiteit weet te vangen in een foto. Ook het overbrengen van emotie in een foto speelt een belangrijke rol bij het bepalen of een foto kunst is. Bij The Art of Interior gebruiken wij daarom uitsluitend foto’s van bekende kunstfotografen. Die dus nooit simpelweg de werkelijkheid vastleggen. Maar spelen met alle aspecten van de foto. De kunstfoto’s van The Art of Interior wijken veelal af van de realiteit zoals wij die kennen. Zowel in de onderwerpen als in de compositie. Dat maakt dat mensen het herkennen als fotografische kunst.

Wanneer vindt u fotografie kunst?

 Binnen de diverse collectie fotokunst van the Art of Interior vindt u altijd een kunstwerk dat bij u past. Wij werken samen met nationale en internationale topfotografen. In onze online Art Gallery vindt u een luxe kunstwerk met de juiste uitstraling om uw interieur compleet te maken. Heeft u iets specifieks op het oog, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen.

Deze inhoud is beveiligd

Kwaliteit & zekerheid

Keurmerk Fotokunst beoogt consumenten te beschermen tegen online art galeries die consumenten misleiden met vaktermen, niet gelicentieerd werk aanbieden en ondeugdelijk kwaliteit te leveren. Kijk voor meer informatie op www.keurmerkfotokunst.nl

kwaliteit plexiglas

Er zijn veel varianten plexiglas. Wij werken met de beste variant kunst Plexiglas(R). Deze zorgt voor optimale helderheid en kan niet verkleuren of kromtrekken.